24 Haziran 2011 Cuma

Koltuklarım eskidi diye üzülmeyin,işte yeni koltuklarınız...

Bu yazımda, evimizde bulunan atmaya kıyamadığınız eski koltukları atılmaktan kurtarmaya örneklerini inceleyeceğiz.
İskelet sistemi sağlam olmasına rağmen kumaş/deri kaplamasının eskimesinden dolayı kullanılmaz hale gelen koltuklarımızı kendi kendinize yenileyebilirsiniz.
yenilenmis-koltuk2
eski-koltuk
eski-koltugumuz
yenilenmis-koltuk





Kullanmadığınız veya satın alacağınız ev dekorasyonunuza uygun kumaşlar ile sadece mobilya zımbası ve biraz el emeği ile yeniden kaplayabilirsiniz.
Ahşap veya metal kısımlarda renk bozulması varsa veya kullanacağınız ortama uygun bir renkte değilse kaltuk malzemesine uygun ahşap veya metal boyalarla yeniden boyayabilirsiniz.

eski eşyalarınızı değerlendirmek adına bir kaç öneri daha...

bebeğinizin küçülen tulumundan ne yapılır...

Eski eşyalarınızı atmayın..değerlendirin..işte fikirler

kot pantolondan harika bir çanta...istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz...

Eski eşyalarınızı atmayın..değerlendirin..işte fikirler.

çin yemeğini çubukla yemek istiyor, fakat beceremiyormusunuz?iste


Eski eşyalarınızı atmayın..değerlendirin..işte fikirler
Sevgili takipçilerim, sizler için  eski çoraplardan çocuklarınız için nasıl oyuncak yapılabilir diye düşündüm.Bir kaç örnek buldum çok beğendim.Sizde minik yavrularınız için bunlardan bir kaçını yapabilirsiniz.Şimdiden kolay gelsin :))

ev işlerini kolaylaştıran yeni pratik bilgiler

Ezilmiş Halılar
Halılarınızın ezilmiş yerlerini düzletmek için, ıslak bir bezle ılık ütüyü bu ezilmiş yerlerin üzerinde gezdirin. bu işlemi yaparken ütüyü çok fazla bastırmamaya çalışın. Ezilmiş olan kısımların dikleştiğini göreceksiniz. Gerekirse biraz da fırçalayabilirsiniz.

Çiçekleriniz Bozuluyorsa
Evinizdeki çiçekler bazen böcek yüzünden kurur. Onların çiçek köklerini yemelerini önlemek için sigara külünden yararlanın. Çiçek köküne dökeceğiniz küller, böceğin hastalanıp ölmesini sağlar.

Koltukların Tozunu Alırken
Elektrik süpürgeniz yoksa ve koltuklarınızın tozunu almanız gerekiyorsa, şu yöntemi uygulayın. Tozunu alacağınız eşyanın üstüne nemli bir bez yayın, beze sopa ile vurarak tozunu çıkarın. Çıkan toz nemli beze yapışacaından hem oda tozlanmaz, hem de eşyalarınız tertemiz olur.

Güvelerden Kurtulmak İçin
Güvelerin dolaplarınızı istila etmelerini önlemek için, büyükçe bir portakal alın, üzerine kabuğu görünmeyecek kadar sık biçimde karanfil batırın. Bu karanfilli portakalı giyecek dolabınıza ya da sandığın bir köşesine koyun. Böylece güveleri giyecek dolaplarınızdan uzak tutmuş olursunuz.

Tahta Kapı ve Çerçeve Temizliği
Ellerinizin beyaz veya açık renge boyanmış kapı ve tahtalar üzerinde nasıl kötü izler bıraktığını bilirsiniz. Tahta eşyalar böyle kirlendiği zaman yapacağınız işlem şundan ibaret: Çiğ bir patatesi ortadan ikiye bölün ve lekeli yere hafifçe sürün. Lekeler hemen yok olacak ve eşya eski haline dönecektir. Ayrıca tahta eşyayı temizlemek için şu yöntem de çok etkilidir. İki çorba kaşığı çayı kaynar su içine atın. Su soğuduktan sora renkli kapı veya tahta eşyayı sünger yardımıyla bu su ile yıkayın. Yuşak bir bezle kurutun.

Paslı Eşyalar
Makas ve bıçaklardaki pas lekesini çıkarmak için en iyi çare gazdır. Pas olan yeri birkaç defa gaza batırılmış bir bezle silin. Sonra da yünlü bir kumaş parçasıyla kurulayın.

Kahve Dökülürse
Üzerinize veya halıya kahve dökülürse, lekeyi soğuk suyla ıslattıktan sonra hemen birkaç damla gliserin ile çitileyin.

Çivi Çakmak İçin
Duvara büyük çivileri çakmak hiç de kolay değildir. İnsanı oldukça uğraştırır ve sıvanın dökülmesine de neden olabilir. Bunu önlemek için çiviyi çakmadan önce sabuna bulayın. Böylece çivi duvara kolayca girer.

İŞTE EV İŞLERİ İÇİN PRATİK PÜF NOKTALARI!..

Bazen eliniz kolunuz bağlanır, kendinizi çaresiz hissedersiniz. Ama unutmayın ki her şeyin bir kolay yolu var. İşte sizi kurtaracak küçük öneriler...

Bazen eliniz kolunuz bağlanır, kendinizi çaresiz hissedersiniz. Ama unutmayın ki her şeyin bir kolay yolu var. İşte sizi kurtaracak küçük öneriler...
Ev işleri sırasında karşınıza çıkan sorunlara karşı pratik ve etkili önerilerimiz var. Bu öneriler sayesinde işleriniz kolaylaşacak....
Mutfaktaki mermeri temizlerken
Mermer, sıcak sabunlu su ve yumuşak bir bezle ovularak temizlenir. Şayet böyle temizlenmezse sulu amonyaklı bir bezle silmekle ya da sulandırılmış tuz ruhuyla yine bir bezle silerek temizlenir.
Gömlek ütülerken
Erkek gömleklerinde yakayı tersten de yüzden de, yakanın ucundan ortasına doğru ütülemelisiniz.
Paslı aletler
Paslı alet kullanmak tehlikelidir. Paslı teneke aletlerinizi koyu kireçli bir suya batırınız ve bir tarafa bırakıp kurutunuz. Birkaç saat sonra kuru bir bezle siliniz. Aletiniz pırıl pırıl olacaktır.
Sarımsağı nasıl saklasak?
Sarmısağın kabuklarını soyup sıvı yağ içerisinde hem senelerce bekletebilir hem de yemek yaparken kendinize kolaylık sağlamış olursunuz. Ayrıca yağından yemek ve salatalara lezzet katması için kullanabilirsiniz.
Çiçeklerin uzun ömürlü olmaları için
Vazolarımızı süsleyen taze çiçeklerin daha uzun müddet dayanabilmeleri için sularına bir aspirin koymakta fayda vardır. Her gün sularının muntazam değiştirilmesi ve aspirin konulması yanında bir parça mangal kömürünün de konulması çiçeğin ömrünü uzatan pratik tedbirlerdendir.
Mum lekesini çıkaramadınız mı?
Leke üstüne kurutma kağıdı koyup kızgın ütü ile ütüleyin. Eriyen mum, yağ lekesi yapmadan, kurutma kağıdına geçecektir.
Domatesin kabuğu
Domatesin kabuğunu kolay soymak için, kaynar suya daldırıp, bıçağın tersini domatesin yüzünde ağır ağır gezdirin.
Taneli pilav için
Pilavınızı tekrar ısıtırken, bir kabın içinde ateşe su koyup kaynayınca tencerenizi içine oturtursanız pilavınız taneli kalır ve tazeliğini muhafaza eder.
Soğan kokusu
Soğan kokusunu ellerinizden çıkarmak için önceden haşladığınız patatesi mutfaktaki işiniz bitince elinize sürerek beş dakika kadar ovabilirsiniz.

16 Haziran 2011 Perşembe

Leke Çıkarma Yöntemleri


Leke çıkarma yöntemleri, lekeleri çıkarırken uygulanacak olan genel tavsiye niteliğindeki bazı püf noktalarıdır.
Detaylı leke çıkarma yöntemleri konusunda yan menüde bulunan ayrıntılı leke sayfalarından yararlanabilirsiniz.

Genel Leke Çıkarma Yöntemleri

  • Sıvı lekeleri hemen bir kağıt havlu ile kurulayın.
  • Leke çıkarıcı ürünü, giysinin dikiş yerinde ve ya gizli bir yerinde test edin. Eğer giysinin renginde değişiklik oluyorsa o leke çıkarma yöntemini veya leke çıkarıcı ürünü kullanmayın.
  • Yıkamadan önce giysi üzerindeki leke çıkarma çözücüsünü durulayın.
  • Leke çıkarma yöntemleri uygulanırken leke çıkarıcı ürünleri daima havadar bir odada kullanın. Leke çıkarıcı ürünün üzerinde kullanım koşulları yazıyorsa, üreticinin talimatlarına uyun.
  • Lekeye tersinden işlem uygulayın. Kumaşın lekeli tarafını beyaz kağıt havlu gibi emici bir yüzeye tamponlayın. Tekrar lekelenmeyi önlemek için havluları sık sık değiştirerek bu işleme devam edin.
  • Lekelere hemen müdahale edin. Yeni oluşmuş lekeler, leke çıkarma yöntemleri çabuk uygulanırsa daha kolay çıkar.
  • Giysi bakım etiketini okuyun. Süet, deri ve kürk gibi yıkanamayan kumaşları kuru temizlemeciye götürün. Lekenin yerini gösterin.
  • Liflere, dokuya ya da giysinin rengine zarar vermemek ve lekeyi dağıtmamak için aşırı ovmaktan kaçının.
  • Leke çıkarma yöntemleri sırasında boya lekesi bırakabilecek renkli havlular ya da kumaşlar kullanmayın. Leke çıkarma yöntemlerinde tiftikli kumaş kullanmaktan da kaçının.
  • Ne olduğunu bilmediğiniz lekelerde yöntemleri uygularken sıcak su kullanmayın.
  • İpek, yün ya da likralı liflerde çamaşır suyu kullanmayın. Aynı şekilde üretan kumaşlarında ya da poliüretan süngerinde de çamaşır suyu kullanmamanız gerekir.
  • Karışık liflerden üretilen kumaşlarda, en hassas life uygun olan leke çıkarma yöntemlerini uygulayın.
  • Lekeli kumaşları ütülemeyin. Sıcaklık, lekeyi sabitleştirerek lekenin çıkarılmasını imkansızlaştırabilir.
  • Leke çıkarma işlemi boyunca giysiyi asarak kurutun. Leke tamamen çıkana kadar kurutma makinesine atmayın.
  • Leke çıkarılır iken, leke çıkarma yöntemleri sonuna kadar takip edilmelidir. Sonra giysiyi makinede etiketteki talimatlara göre yıkayın. Lekenin çıktığına emin olana kadar kurutma makinesinde kurutmayın.
  • Leke ya da leke çıkarıcı kalıntılarını çıkarmak için leke çıkarma yöntemleri uygulandıktan sonra giysiyi daima makinede yıkayın.

Oje Lekesi Nasıl Çıkar ?


Oje

Oje, türlü renklerde bulunan bir tırnak cilasıdır ve dünya yüzündeki bir çok kadının kullanmaktan hoşlandığı bir şeydir. Oje; tırnakları güzel göstermesinin yanısıra, güçlendirici etkiye de sahiptir.

Oje Lekesi

Sık sık veya arada sırada oje kullanıyorsanız, oje lekesi oluşmasını engellemek için ürün ambalajındaki talimatları okumak, oje yapılan alanı örtü ile korumak ve eski bir giysi veya önlük kullanmak gibi bazı önlemleri almanız gerekir.
Bütün bu önlemleri alsanız bile ojenin; giysilere, halıya veya diğer zeminlere bulaşma riski her zaman olacaktır. Oje ve kozmetik ürün kaynaklı lekeler meydana gelmeden önce bunlarla baş etmenin yollarını öğrenmek, leke olduğunda hemen harekete geçebilmeniz açısından önemlidir. Oje lekesi için mümkün olduğunca çabuk müdahale etmek, lekeyi tamamen çıkarmadaki başarınıza olumlu katkı yapacaktır.

Oje Lekesi Nasıl Çıkar?

Birden çok kumaş veya elyaf çeşidi kullanılan giysiler ve halılar oje lekesi olduğunda, bir temizleme profesyonelinden destek almanız faydalı olacaktır.

Boya Lekesi Nasıl Çıkar ?


Boya Lekesi

Boya, her zaman etrafa bulaşan bir şeydir ve daima bir şekilde giysilerinize boya lekesi bulaşacaktır. Giysilerinizden ve halılarınızdan çıkarabileceğiniz çok çeşitli tiplerde ve malzemede boyalar vardır.
Boya lekesini mümkün olduğunca leke oluşur oluşmaz çıkarmaya çalışın.

Plastik Boya mı yoksa Yağlı Boya mı?

Boya lekesi için hangi işlemin yapılacağını öğrenmenin birinci adımı, boyanın plastik mi (yani su bazlı mı) yoksa yağlı boya mı (yani yağ esaslı mı) olduğunu bilmektir.
Bunu anlamanın en kolay yolu, boya kutusunun üzerindeki etiketi okumaktır. Boya kutusu atıldıysa boyayı aldığınız yerden bilgi alabilirsiniz. Bu bilgi, böyle boya lekesi ve damlalarının (veya bu büyük bir boya döküntüsü de olabilir) nasıl çıkartılacağını bilmek açısından önemlidir.

Çay Lekesi Nasıl Çıkar ?


Çay Lekesi

Yaşamımızın bir parçası olan çay, Türkiye'de sudan sonra en fazla tüketilen ikinci içecektir.
Bu yüzden işe gitmek için acele ederken güzelim temiz gömleğinize kaç defa çay döktüğünüzü sizin bile hatırlamanız zordur. Veya kaç defa halıdaki veya kilim üzerindeki çay lekesine yüzünüzü buruşturarak bakıp çıkarmak için uğraştınız ? Peki misafirlerinizin görmemesi için masanızdaki örtmeye çalıştığınız korkunç çay lekesine ne demeli ?
Çay lekesi oluştuğu kadar hızlı çıkarılmalıdır.

Çay Lekesi Çıkarma İşleminden Önce Uyulması Gerekenler

  • Çay lekesi için daima mümkün olduğunca en kısa zamanda müdahale edin. Eğer çay, giysi veya halı üzerinde kurumaya bırakılırsa, leke yerleşecek ve çıkarması çok daha güç olacaktır.
  • İşlem sırasında daima beyaz kağıt havlu veya bez tercih edin; aksi halde bu malzemelerin üzerlerindeki renkler veya desenler kumaşın üzerine akarak durumu daha da kötüleştirecektir.
  • Çay lekesi temizliğinde, lekenin daha az bulunduğu kenarlardan başlayıp lekenin fazla bulunduğu merkeze doğru müdahele etmeye gayret gösterin. Yoksa çay lekesi daha büyük alanlara yayılabilir.
  • Yalnızca emin olduğunuz ve yıkanabilir kumaşlara veya halıya talimatına göre işlem yapın. Doğal elyaflı, yün, ipek, keten, süet gibi narin bir kumaşlar veya astarlı giysiler sözkonusuysa, yapılan uygulamalar kumaşa zarar verebileceği gibi rengini de açabilir.

Mum Lekesi


Doğum günü partilerinde, çeşitli kutlamalarda, bazı dinlerin törenlerinde ve aroma terapide de kullanılan renkli ve kokulu mumlar; dekoratif objeler, vurgulayıcı unsurlar ve ilginç sohbet konusu şeklinde varlık gösterirler. Çiçek kokulu mumlar koku duyumuzu şenlendirmelerine karşın, malesef hiç hoş görünmeyen mum damlaları görüntüye girerek bizi tekrar dünyanın bir temizlik işleri yeri olduğu gerçeğine geri döndürmektedir.
Mum konusunda genellikle fazla endişelenmeye gerek yoktur ve damlayan mumlar neredeyse meydana geldikleri kadar kolay bir şekilde çıkartılabilmektedir. Bunun yanında mumun damladığı yüzey tipine ve yerine bağlı olarak, mum lekesi çıkarılmasında doğru ve bilinçli yöntemlere ihtiyaç vardır. Ayrıca giysiler sözkonusuysa, yalnız kuru temizleme yapılabilen kumaşlar suyla temas etmemelidir.

Mum Lekesi Çıkarılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mum lekesi oluştuğu anda panik yapmamak gerekir. Yeni oluşmuş ve henüz sıcak durumda olan mum damlalarına müdahele etmek mumun çıkarılması bir yana daha da yayılmasına neden olabilir.
Bu yüzden birçok leke için erken müdahele etmek gerekirken sözkonusu olan mum lekesi ise biraz beklemek gerekir.
Mum, kimyası dolayısıyla katı halde daha kolay çıkarılır. Bu özellik, mumların (parafin mum, jel mum, simli mum, pasta mumu, kokulu mum, renkli mum, balmumu vb.) genel özelliğidir. Ayrı bir önem verilmesi gereken konu da; mum lekesi nasıl çıkar konusunda internette yazan ve tahminlere dayanan uygulamalarla mum lekesini çıkarmaya çalışmanın yüksek ihtimalle mevcut durumu daha da kötüleştirecek olmasıdır.
Emin olmadığınız sürece mum lekesi için müdahele etmemeniz ve bir temizleme profesyonelinden destek almanız daha iyi olacaktır.

8 Haziran 2011 Çarşamba

Cansız ve yıpranmış saçların bakımı

Zeytinyağı Tedavisi

Kurumuş ve yıpranmış saçları canlandırmanın en iyi yolu zeytinyağı tedavisidir. Saçlarınıza parlaklık vermek ve beslemek için 2 çorba kaşığı zeytinyağını ısıtın. Bunu yavaş yavaş tüm kafa derinize yedirin. Sıcak suda ıslattığınız bir havluyu sıktıktan sonra bir türban gibi başınıza sarın. Havlu soğurken bu işlemi iki veya üç defa tekrarlayarak, başın yağı iyice emmesini sağlayın. Sonra saçlarınızı yıkayarak, iyice durulayın. Bu bakım türü, özellikle çabuk kırılan saçlar için çok yararlıdır.

Hintyağı Tedavisi

Yarım çay fincanı hintyağını ısıttıktan sonra baş derinizi ovarak saçınızın yağı emmesini sağlayın. Yavaş yavaş tarayacağınız saçlarınızı kaynar suya batırırıp sıktığınız havluyla sarın. Bu işlemi yaptıktan sonra yarım saat kadar bekleyip şampuanla yıkayın. Bu tedavi, fazla ince, çabuk kırılan, kuru saçlara iyi gelir.

Zeytinyağı ve Bal Kürü

Yarım çay fincanı zeytinyağıyla bir çay fincanı süzme balı karıştırın. Bu karışımı iyice çalkalayın ve bir kaç gün dinlenmeye bırakın. Daha sonra bu karışımı baş derinize ovarak ve tarayarak yedirin. Ancak bu işlemi yaparken tarağın dişlerinin baş derinize batmamasına özen gösterin. Başınıza bir naylon torba geçirerek, başın sıcaklığını muhafaza etmeyi sağlayın. Karışımı başınızda yarım saat beklettikten sonra, saçlarınızı bol suyla durulayın. Bu işlem, koyu renk saçların ışıltılı bir hal alıp parlamasını sağlar.

Protein Tedavisi

Yumurta ile yapılacak protein tedavisi hemen hemen her tür saç için uygundur. İki yumurtayı çırpın ve içine yavaş yavaş bir çorba kaşığı zeytinyağı, bir çorba kaşığı gliserin, bir çorba kaşığı sirke (mümkünse elma sirkesi) ilave edin. Saçınızı bir kez şampuanladıktan sonra saçlarınıza bu karışımı sürüp 15-20 dakika bekleyin. Saçlarınızı iyice duruladıktan sonra saçlarınızın çok kısa sürede canlandığını fark edeceksiniz.

Kakao Yağı Tedavisi

Koyu renk saçlı kişilerin uygulayabileceği bir başka bakım yöntemi ise aşağıda anlatılan bu karışımdır. İçinde su kaynayan genişçe bir tencerenin içine daha küçük bir kabı oturtun. Yarım çay fincanı ayçiçek yağını, 1 çorba kaşığı kakao yağını, 1 çorba kaşığı susuz lanolini bu ikinci kabın içinde eritin. Bütün bu yağlar eriyince, kabı kaynar suyun içinden alın ve karışımı iyice çırpın. Bu karışımdan 1 çorba kaşığı kadarını alarak buna 1 çorba kaşığı su katın, iyice karıştırın. Bu sıvıyı ovarak başınıza sürün ve bu durumda 15 dakika ile yarım saat arasında bekleyin. Ardından saçınızı yıkayıp durulayın. Bu tedavi koyu renk saçlara yeni bir canlılık ve parlaklık verir.

Mayonez Tedavisi

Kuru saçların en büyük ihtiyacı saç derisinin tıkanmış olmasından dolayı kaynaklanan yağ eksikliğidir. Bu açığı gidermek için mayonez tedavisi uzmanlar tarafından önerilen bir bakım kürüdür. Bir yumurtayı, 1 çorba kaşığı sirkeyi, 2 çorba kaşığı bitkisel yağı, uygulamadan hemen önce karıştırarak çırpın. Bu karışımı baş derinize ovarak iyice içirin. Ardından saçlarınızı tarayarak bütün karışımın saçlarınıza eşit yayılmasını sağlayın. 15 dakika böyle bekledikten sonra saçlarınızı yıkayarak durulayın. Bu tedavi baş derisine nem kazandırılmasına yardım eder ve kuru saçın yağla beslenmesini sağlar.

Kuru Temizleme Nasıl Yapılır ?

İlk Kontrol - Ürünler Teslim Alınırken Nelere Dikkat Edilir ?

Kuru temizleme için gelen tekstil ürünleri ve giysiler müşteriden teslim alınmadan önce dikkatlice incelenir.
Belirlenen lekelerle ilgili müşteriden bilgi alınırken varsa kumaştaki deformasyonlarla ilgili de müşteriye bilgi verilir.
Temizleme işlemleri, etiket talimatına göre yapıldığından dolayı ürün üzerinde bulunan bakım sembolleri incelenerek yapılacak en uygun temizleme işlemine karar verilir. Kuru temizleme işlemi için uygun olmayan veya kuru temizleme işleminin uygunluğundan şüphe duyulan ürünler hakkında ürün sahibi bilgilendirilir ve ürüne yapılacak işlem, bu bilgilendirmenin neticesine göre belirlenir.

Gruplandırma - Ürünlerin Gruplandırılması Nasıl Yapılır ?

Başka ürünlerle karışmaması için numaralandırılan giysiler ve tekstil ürünleri daha sonra renklerine göre gruplandırılır. Bazı tekstil boyaları “gevşek” olduğundan (bunun ana sorumlusu kırmızıdır) ve üretici firmaların gerekli testleri yapmamasından dolayı kuru temizleme çözücüsüne daldırıldıklarında boya akıtacaklardır.
Bunlar, renk bulaşmasını engellemek amacıyla açık renkli çamaşırlarla birlikte kuru temizleme yapılmazlar. Bu yüzden açık renk ve koyu renk kumaşlar gruplandırıldıktan sonra ayrı sepetlere bırakılırlar.

Lekelere Müdahele - Lekelere Ön Müdahele Nasıl Yapılır ?

Temizlik sepetine bırakılan ürünlere, kabinli leke masalarında profesyonel leke çıkarıcılar kullanılarak ön leke çıkarma işlemiyle gerekli müdaheleler yapılır.
Ön leke çıkarma işlemi; lekelerin tamamen çıkarılmasını sağlayabildiği gibi kuru temizleme işlemi için hazırlık aşaması vazifesini de görür. Bu sırada ilk kontrol aşamasında fark edilemeyen leke veya deformasyonlar varsa bunlarla da ilgili ürün sahibine telefonla bilgi verilir.

Son Kontrol - Temizleme Öncesi Hangi İşlemler Yapılır ?

Leke masasında incelenen giysilere (fermuar, çıtçıt, düğme gibi bağlayıcı öğeler dahil olmak üzere) kuru temizleme için müsait olup olmadıklarını anlamak için bir kez daha kontrol yapılır.
Giysilerde yabancı cisimler olup olmadığı da kontrol edilir. Plastik kalemler gibi nesneler, kuru temizleme çözücü banyosunda çözünerek çamaşırlara giderilemeyecek şekilde zarar verebilir. Bazı süs niteliğindeki bağlayıcı öğeler, üretici tarafından gerekli testler uygulanmadığı için ya kuru temizleme çözeltisine karşı dayanıklı değildir ya da kuru temizleme makinasında mekanik temizleme aksiyonuna dayanamazlar.
Bunlar sökülür ve kuru temizleme sonrasında tekrar dikilir veya küçük kapitone bir koruyucuyla korunurlar.
Tüyle doldurulmuş yatak örtüleri veya püsküllü örtüler vb. bol delikli bir torba içine konulduktan sonra kuru temizleme yapılır.

Kuru Temizleme - Ürünler Nasıl Kuru Temizleme Yapılır ?

Bir kuru temizleme makinası, evlerde kullanılan çamaşır makinesi ile kurutma makinesi bileşimi bir makinadır. Giysiler, kuru temizleme makinesinin çekirdeğini oluşturan bir yıkama/santrifüj bölmesine (sepet veya tambur olarak adlandırılır) konulur. Yıkama bölmesi, dış bir bölme içinde dönen yatay ve delikli bir tambur içerir.
Dış bölme; kuru temizleme sırasında kullanılan çözücüyü içerirken, dönen tambur; kuru temizleme yapılacak olan ürünleri barındırır.
Sepet veya tambur, kuru temizleme makinaları büyüklüklerine göre farklılık göstermekle beraber yaklaşık olarak 10-40 kg. arasında kapasiteye sahiptir.
Yıkama çevrimi sırasında, tambur bölme yaklaşık olarak 1/3 oranında çözücüyle doldurulur ve dönerek çamaşırları altüst eder.
Bu esnada kuru temizleme makinası tamburundaki çözücü sıcaklığı, 30 derecede muhafaza edilir.
Daha sonra çözücü, bir arıtma kazanı ile kondansatör içeren bir yoğuşturma ünitesine gönderilir. Yoğuşturulan çözelti bir ayırma ünitesine gönderilir ve bu ünitede kalan su, kuru temizleme çözücüsünden ayrılır ve sudan ayrılan kuru temizleme çözücüsü
‘temiz çözücü’ tankına aktarılır.
Normal bir yıkama çevrimi, giysilerin tipine ve kirlenme derecesine bağlı olarak 8-15 dakika arasında yapılır. İlk üç dakika süresince çözülebilir kirler, perkloroetilen içinde çözünür ve çıkar. Yerleşmiş, zor kirlerin çözünmesi fazladan üç dakika kadar daha alır.
Hidrokarbon çözücü kullanan makinaların yıkama çevrimi, kirlerin daha yavaş çözünmesi nedeniyle en az 25 dakika yapılır.
Yıkama çevriminin sonunda, makine bir durulama çevrimi başlatır ve kuru temizleme makinesine yüklenen giysiler temiz çözücü tankından gelen yeni arıtılmış çözücüyle durulanır. Bu temiz çözücüyle yapılan durulama, kirlerin “kirli çözücüden” tekrar giysilerin yüzeyine emilmesinin yaratacağı renk atmasını engeller.
Kuru temizleme makinası, durulama çevriminden sonra santrifüj işlemini başlatır. Bu işlemde, tekrar kullanılmak üzere kuru temizleme çözücüsü geri kazanılır. Modern kuru temizleme makinaları, kullanılan çözücünün yaklaşık olarak %99.99’unu geri kazanır.
Santrifüj çevrimi, yıkama bölmesindeki çözücünün boşaltılması ve sepetin dakikada 350-450 devir hızlandırılmasıyla yapılır; bunun sonucunda, çözücünün büyük bölümü santrifüj sırasında kumaştan ayrılır. Daha sonra kuru temizleme makinası, kurutma çevrimine geçer.
Kurutma çevriminde, giysiler sepetin içinde devir daim yapan bir sıcak hava akımında (63°C/145°F) altüst edilir ve santrifüj çevriminden sonra kalmış olan kuru temizleme çözücüleri buharlaştırılır. Daha sonra makinadan atılan sıcak hava bir soğutma ünitesinden geçer; bu ünitede, kuru temizleme çözücüsü buharlaştırılıp yoğuşturularak tekrar arıtılmış çözücü tankına geri döndürülür.
Yeni nesil kuru temizleme makinaları, kapalı bir döngü sisteminden yararlanır. Bu sistemde, soğutulan hava yeniden ısıtılır ve yeniden devir daimi gerçekleştirilir. Bunun sonucunda kuru temizleme çözücüsünün geri kazanımı artar ve daha az hava kirliliği yaratılır.
Kuru temizlemenin ilk zamanlarında, ucuz olduğu için ve zararsız olduğu düşünülerek çok miktarda perkloroetilen atmosfere atılırdı.
Kurutma çevriminin tamamlanmasından sonra, bir kokulandırma (havalandırma) çevrimi gerçekleştirilerek giysiler serinletilir.
Serin dış havanın giysiler üzerinde ve daha sonra aktifleştirilmiş karbon ve polimer reçinelerinden yapılma bir buhar geri kazanım filtresinden geçirilerek kuru temizleme makinasında dolaştırılmasıyla geriye kalmış olan çözücüler de çıkarılır.
Havalandırma çevriminden sonra giysiler temizlenmiş olur ve ütüleme, apreleme işlemine hazır duruma gelir.

Tatlı ve baharat kalori miktarı

kalori_03
Tatlılar ve Şekerliler
100 gr Bal 315 kalori
100 gr Dondurma 193 kalori
100 gr Çikolata 550 kalori
100 gr Marmelat 275 kalori
100 gr Tahin Helvası 516 kalori
100 gr İrmik Helvası 302 kalori
100 gr Şeker 384 kalori
100 gr Muhallebi 173 kalori
100 gr SütLaç 140 kalori
100 gr Kadayıf 290 kalori
100 gr Şöbiyet 300 kalori
100 gr Üzüm Pekmezi 293 kalori
100 gr Kakao 289 kalori
kalori_01
Baharatlar
100 gr Defne Yaprağı 313 kalori
100 gr Dereotu 253 kalori
100 gr Hardal Tozu 470 kalori
100 gr Hindistan Cevizi 525 kalori
100 gr Karabiber 255 kalori
100 gr Kırmızı biberi 318 kalori
100 gr Kekik 275 kalori
100 gr Kimyon 375 kalori
100 gr Tarçın 260 kalori
100 gr Zencefil 350 kalori

Meyve ve Sebzelerin kalori miktarları

Meyvelerin Kalorisi:
100 gr Ananas 53 kalori
1 adet Armut 70 kalori
1 adet Avokado (orta boy) 190 kalori
100 gr Çilek 100 gr. 26 kalori
1 adet Elma (orta boy) 60 kalori
1 adet Erik 18 kalori
1 adet (orta boy) Greyfurt 60 kalori
300 gr (1 ince dilim) Karpuz 55 kalori
300 gr (1 dilim) Kavuz 40 kalori
1 adet Kayısı 8 kalori
100 gr Kiraz 40 kalori
1 adet (orta boy) Kivi 34 kalori
1 adet (orta boy) Limon 15 kalori
1 adet (orta boy) Mandalina 50 kalori
1 adet (orta boy) Mango 73 kalori
1 adet Muz (orta boy) 100 kalori
100 gr Nektarin 46 kalori
1 adet (orta boy)Portakal 50 kalori
1 adet Şeftali 60 kalori
1 adet Taze Hurma 15 kalori
100 gr Taze İncir 41 kalori
100 gr Kuru İncir 59 kalori
100 gr Üzüm 57 kalori
100 gr Dut 93 kalori
kalori_05
Sebzelerin Kalorisi
1 Adet 50 gr Domates 14 kalori
1 Adet 50 gr Enginar 10 kalori
1 Adet 50 gr Patlıcan 28 kalori
1 Adet 20 gr Salatalık 11 kalori
100 gr Taze Fasulye 90 kalori
100 gr Brokoli 35 kalori
100 gr Brüksel Lahanası 35 kalori
100 gr Kabak 25 kalori
100 gr Havuç 35 kalori
100 gr Karnabahar 32 kalori
100 gr Kereviz 18 kalori
100 gr Marul 11 kalori
100 gr Mantar 15 kalori
100 gr Soğan 14 kalori
100 gr Bezelye 89 kalori
100 gr Taze Yeşil Biber 15 kalori
100 gr Haşlanmış Patates 100 kalori
100 gr Ispanak 26 kalori
100 gr Lahana 20 kalori
100 gr Bakla 72 kalori
100 gr Bamya 36 kalori
100 gr Börülce 127 kalori
100 gr Maydonoz 44 kalori
100 gr Nane 65 kalori
100 gr Semizotu 32 kalori
100 gr Sarmısak 137 kalori
100 gr Soya Fasulyesi 403 kslori
100 gr Turp 19 kalori
100 gr Yer Elması 75 kalori

2 Haziran 2011 Perşembe

Kandil Tebriği

İslam aleminin ve tüm müslümanların mübarek regaib kandilini kutlarım...