22 Eylül 2011 Perşembe

internetten para kazanma yolları

 
 Eğer sizde netten para kazanmak istiyorsanız aşağıdaki linklere tıklayıp detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.Şimdiden kolay gelsin...
 
 
Google Kazançları
Anket Listesi
Affiliate Akademi
Anket Rehber 2011
XTicaret Üyelik

Erişte nasıl hazırlanır ?


Makarna türü gıda maddeleri en pratik şekilde pişirilip sofraya konulabilen gıdalar arasında yer alır. Ancak hazır gıdaların güvenilir olup olmadığına dair tartışmalar sürekli olarak gündemde. Bu tartışmaların oluşturduğu güvensizlik ev yapımı gıdalara olan ilgiyi artırdı.
Erişte, hem pişirilmesi pratik olan, hem de evde yapılması kolay olan gıdalardan biri. Yaz sonlarına yaklaşmaya başladığımız bu günler; erişte, salça, reçel, turşu vb. gıdaların yapılma vaktinin de geldiğini haber veriyor.

Aşağıda evde erişte yapımı tarifini veriyoruz:
Ev yapımı erişte
Malzemeler: 5 bardak un, 1 bardak süt, yarım bardak su, 1/3 bardak zeytinyağı, 3 yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı: Unu büyükçe bir kaba koyun, ortasını havuz şekline getirerek yumurtaları, sütü, suyu, zeytinyağını ve tuzu bu havuza boşaltın. Havuzdakı sıvıyı unla birlikte yavaş yavaş yoğurun. Hamur biraz sert, ele yapışmayacak kıvamda olmalı. Eğer cıvık kalırsa biraz daha un eklenebilir. Hamuru 4 parçaya ayırıp bezeler haline getirin ve yarım saat kadar bekletin.
Ardından, açma tahtası ya da düz, temiz bir zeminin üzerine un serperek bezeleri merdane ya da oklavayla biraz kalın ve küçük bir yufka şeklinde, her iki tarafını da unlayarak açın. Yaklaşık 1-2 mm. kalınlığındaki yufkaları temiz bir yerde üzerine örtü örterek 7-8 saat kadar kurumaya bırakın. Yufkalar tamamen kuru hale gelmeden alın, üst üste koyarak yaklaşık 5 cm. kalınlığında şeritler halinde kesin. Daha sonra şeritlerden birkaç tanesini üst üste getirerek, yaklaşık 5 cm uzunluğunda 2 mm. kalınlığında erişteler halinde kesin. (İsterseniz eriştelerin kalınlığını zevkinize göre ayarlayıp daha kalın ya da daha ince tutabilirsiniz.)
Kıyılmış erişteleri temiz, pamuklu bir bez üzerine yayın, üzerine tülbent örterek açık bir alanda, gölgede kurutun. (Erişteleri kurutacak uygun yeriniz yoksa düşük ısıdaki fırında kısa bir süre ısıtarak da kurutabilirsiniz.) Kuruyan erişteleri kuru ve serin bir yerde bez torbalarda ya da cam kavanozlarda buzdolabında saklayabilirsiniz.
Burada verdiğimiz ölçüler yaklaşık 10 porsiyonluk erişte çıkartacaktır. Bir kez yapıp tecrübe kazandıktan sonra ölçeğinizi büyüterek daha fazla miktarlarda erişte yapabilirsiniz.

SALAMURA ASMA YAPRAĞI NASIL YAPILIR ?




SALAMURA ASMA YAPRAĞI

Nisan sonu, Mayıs başında ilk çıkan yapraklar ile asmaların ucunda haziranda çıkan son sürgün yaprakları satın alınır.

5 kg asma yaprağı, 2 kg. salamura tuzu,

Büyük bir tencere tuzlu su kaynatılır. Yapraklar sapları üst üste gelecek şekilde dizilir, parlak yüzleri üst üste getirilir, saplari biraz kısaltılır,

15 li yaprak demetleri genişce bir tepsi veya leğene konur.Kaynayan tuzlu su hepsinin üstünü kapatacak şekilde dökülür. Ertesi sabaha kadar bekletilir. Ertesi gün her demet alınır, saplarının olduğu yere kaya tuzu serpilip, sap içte kalmak üzere parmak gibi rulo yapılır. Bir cam kavanoza her bir rulo tabandan üste doğru istiflenir.Sıkı sıkı bastırarak içinde hava kalmaması sağlanır. En üste gelince tepsideki su dökülür, bir kenarlı kabın içine oturtulup, ağzı kapanır. Bir kaç gün tuzunu atması veya suyu azalırsa ilave ederek havasının çıkması beklenir, ağzı sıkıca kapatılarak, loş bir yerde kışa hazır, bekletilir.

Kullanılacağında her demet 15 yaprak olarak hesaplanıp, o kadar demet çıkarılarak kaynar suya konup tuzundan arındırılarak sarmak üzere hazır edilir.


Nisan sonu, Mayıs başında ilk çıkan yapraklar ile asmaların ucunda haziranda çıkan son sürgün yaprakları satın alınır.

5 kg asma yaprağı, 2 kg. salamura tuzu,

Büyük bir tencere tuzlu su kaynatılır. Yapraklar sapları üst üste gelecek şekilde dizilir, parlak yüzleri üst üste getirilir, saplari biraz kısaltılır,

15 li yaprak demetleri genişce bir tepsi veya leğene konur.Kaynayan tuzlu su hepsinin üstünü kapatacak şekilde dökülür. Ertesi sabaha kadar bekletilir. Ertesi gün her demet alınır, saplarının olduğu yere kaya tuzu serpilip, sap içte kalmak üzere parmak gibi rulo yapılır. Bir cam kavanoza her bir rulo tabandan üste doğru istiflenir.Sıkı sıkı bastırarak içinde hava kalmaması sağlanır. En üste gelince tepsideki su dökülür, bir kenarlı kabın içine oturtulup, ağzı kapanır. Bir kaç gün tuzunu atması veya suyu azalırsa ilave ederek havasının çıkması beklenir, ağzı sıkıca kapatılarak, loş bir yerde kışa hazır, bekletilir.

Kullanılacağında her demet 15 yaprak olarak hesaplanıp, o kadar demet çıkarılarak kaynar suya konup tuzundan arındırılarak sarmak üzere hazır edilir.

TURŞU NASIL YAPILIR ?

 Turu1_1





Malzemeler
1 adet lahana
1 şişe sirke
1 baş sarımsak
1 kaşık zeytinyağı
tuz

Yapılışı
Lahana yaprak yaprak ayrılır, yıkanır. Çok küçülen göbek kısmı da dört parçaya kesilir. Bu sırada ateşe oturtulan tencerede su kaynatılır. Lahana yaprakları bu suya batırılıp çıkarılır. Soğuk suya atılır. Hepsi haşlandıktan sonra emaye bir kap içine tülbent içinde nohutlar konur, üzerine lahana doldurulur. Bir kapta tuzlu su hazırlanır. (suya çiğ bir yumurta atılır üzerinde yüzene kadar tuz ilave edilir. yumurta yüzünce lahanalara dökülür). Kırmızı biber serpilir. Üstüne bir ağırlık konur. Her gün bir kepçeyle suyu karıştırılır. Bir hafta sonra yenecek hale gelir.

Salatalık Biber Turşusu tarifi

Malzemeler
Yarım kg. sivri biber
10- 15 adet küçük salatalık
1 baş sarımsak
2 bardak sirke
Yarım demet maydanoz
Tuz (4,5 bardak suya 1 çorba kaşığı)

Hazırlanışı
Salatalık ve biber yıkanır. Çatalla bir iki yerinden delinir. 9 bardak suya 2 çorba kaşığı tuz konup kaynatılır. Biberler ve salatalıklar daldırılıp hemen çıkarılır. Kavanoza sarımsak ve maydanozla karışık olarak yerleştirilir. Haşlama suyuna sirke katılır. Üzerine doldurulur. Temiz bir ağırlık konup kapak kapatılır.

Salatalık ve biber sararınca turşu olmuştur.

Karışık Turşu

1.5 kg yeşil sivri biber
2.5 kg körpe salatalık
3 kg yeşil domates
3-4 Baş sarmısak
1 Adet orta boy lahana
1 Adet ayva
2-3 Adet havuç
Yeterince rafine kaya tuzu ve içme suyu

Kullanacağınız bütün sebzeleri iyice yıkayın.
Temiz bir turşu kabının dibine dörde kesilmiş lahanayı koyun.
Üzerine bir sıra biber, domates ve salatalık olarak dazin.
Sebzeleri dizerken aralarına sarmısak dişlerini, ayva ve havuç dilimlerini yerleştirin.
Salamura suyunu ; 1 litre suyun içine 6 çorba kaşığı rafine kaya tuzu koyup hazırlayın.
Tuz iyice erdikten sonra sebzelerin üzerine boşaltın.
Bir gece turşu kabının ağzını kapatmadan bekletin.
Zaman zaman turşu kabanı sallayarak içindeki havanın tamamen çıkmasını sağlayın.
Ertesi sabah turşu kabının içindeki sebze ve su azalmışsa, turşu kabının ağzından dört parmak aşağıya gelecek şekilde sebze ve tuzlu su ekleyin.
Turşu kabının ağzını iyice kapatarak, güneş almayan bir yerde zaman zaman alt üst ederek 2-3 ay bekletin.
Bu müddet zarfında turşunuz olmuş demektir.
Aynı yöntemle küçük ve orta boy cam kavanozlarda da uzun zaman saklayabileceğiniz bu turşuyu kurabilirsiniz.

KIŞ HAZIRLIKLARI BAŞLASINNNN ...

Kırmızı Biber; Közleyip soyuyorum. Bütün olarak 3-5 adet seklinde kullanacağım miktara göre poşetlere koyuyorum
Barbunya; Temizleyip, yıkayıp kurulayıp direk dondurucuya.
Bezelye ; Temizleyip, yıkayıp kurulayıp direk dondurucuya.
Patlıcan; Közlüyorum, salata olacak şekilde kesip , suyunu süzgüde iyice süzüp poşetlere koyuyorum. Ya da istediğim şekilde kızartıp dondurucuya koyuyorum. Kışın kızartmalık hazır oluyor. Hatta , patlıcan ve biberleri küçük kesip kızartıp birlikte poşetliyorum hazır oluyor.


Bamya; Temizleyip limonlu suda az haşlıyorum. Poşetlere yada kaplara konup , üstüne yine az limon sıkıp ve domates rendesi koyuyorum hazır olsun diye.Limon yerine Limon Tuzu da kullanıyorum bazen.
Nohut; Haşlıyorum, poşetlere koyup kaldırıyorum Çoğunlukla Pilav da kullanıyorum.Arada yemeğini yapıyorum. Fakat salatalarda da kullanılıyormuş.Bende kullanacağım artık.
Taze Fasülye; Temizleyip kesiyorum ve rende domates ile yağsız tavada soteliyorum, yaklaşık 5 dk. kadar. Sonra soğutup istediğim ölçülerde kilitli poşetlere dolduruyorum.
Pişireceğim zaman soğanı doğradıktan sonra direk buzlu hali ile fasulyeleri atıyorum tencereye. Ve gerekirse yine domates. Ama ben geçen sene domatesi bolca koydum ve kışın pek ekleme gereği kalmadı.

Domates; Bolca alıyorum sezonda hatta fiyatları en düştüğü dönemde .Kabuklarını soyup Rondodan geçiriyorum. Ocağa koyup yağsız bir şekilde kaynatıyorum. Biraz toparlanınca ateşin üstünde kaynar halde iken cam kavanozlara dolduruyorum ve hemen kavanozu ters çeviriyorum. Öylece sabaha kadar bekletiyorum. Bu şekilde hiç hava almıyor. Ve taptaze kalıyor. Koku yok, içinde hiç katkı yok. Ve inanılmaz pratik oluyor. Geçen sene 18 kg. domates yaptım. Tam yaz gelene kadar kullandım. Tüm dondurucumda olan sebzelere, makarna soslarıma yetti.

Kış Geliyor, Soğuk Algınlığına Dikkat

Havaların soğumaya başlaması ve sıcaklıkların sürekli değişmesiyle birlikte halk arasında ‘üşütmek’ denilen soğuk algınlığına yakalanma riski de artmaya başladı. Üşütmek veya soğuk algınlığı, ortalama bir insanın yılda 2-3 kez yakalandığı bir rahatsızlık. Kaynakwh webhatti.com: Uzmanlar Uyarıyor: Kış Geliyor, Soğuk Algınlığına Dikkat
Bilinenin aksine, soğuk algınlığına neden olan virüsler tüm yıl boyunca havadadırlar, ancak, yaza oranla kışın daha fazla kapalı mekanlarda bulunduğumuz için, pek çoğumuz sonbaharla birlikte kapalı ortamlarda virüsü alarak üşütürüz.
Araştırmacılara göre, üşütmek, dünyada en sık rastlanan rahatsızlık. Bu nedenledir ki, hepimiz burnumuz hafif akmaya, hapşırmaya ve boğazımızda bir dolgunluk hissettiğimizde ‘eyvah, hastalanıyorum’ deriz. Biliriz ki, bu belirtilerle ortaya çıkan soğuk algınlığı, müdahale etmediğimiz taktirde bizi yatağa düşürerek, belki çok önemli bir toplantıya gidemememize, okuldaki sınavı kaçırmamıza veya hastalığımızı etrafımızdakilere -özellikle de risk grubunda bulunan çocuk ve yaşlılara-bulaştırmamıza yol açabilir.