Hamam böceği haşere türleri arasında en hızlı üreyen ve en çok çoğalan türdür. Hamam böcekleri eklembacaklılar sınıfından olup, çok güçlü ayak yapılarına sahip haşerelerdir. Kilometrelerce yol yürüyebilen hamam böcekleri, çok hızlı hareket ederler. Boyları ve renkleri türlerine göre değişen hamam böcekleri, ortalama 5-8 cm arasındadır. Bedenleri altında 3 çift ayağı bulunan hamam böceklerinin, baş kısmında 2 adet anten şeklinde kılcal organları vardır. Hamam böceğinin sırt bölümünde bulunan ''kitin'' adında sert madde, bu zararlı canlıları bir takım tehlikelere karşı korur. Hamam böceklerinin sırt bölümde ayrıca kanatları vardır fakat bu kanatları uçmak için kullanmazlar.
Hamam böceği yaşam alanı olarak nemli ortamı ve yiyeceğin bol bulunduğu ortamı sever ve hamam böceğinin vücut yapısı çok dirençli ve çok dayanıklıdır. Genel olarak hamam böcekleri (oryantal hamam böceği ve diğer türleri) yaşam olarak çok sıcak ortamda ve çok soğuk ortamda da bulunurlar. Bir hamam böceği 50 derece sıcak olan bir ortamda bulunduğu gibi aynı zamanda – 30 ile -35 derece soğuk havalarda da yaşamına devam ederler. Hamam böceği vücut yapısı olarak radyasyona ve ültraviyole ışınlarına karşıda çok dirençli ve dayanıklıdır. Bilim adamlarının yaptığı araştırmada radyasyona ve ultra viyola ışınlarına tutukları hamam böcekleri (oryantal hamam böcekleri ) saatlerce direnç göstererek yaşamına devam ettirirler ve hiçbir şey olmaz fakat insanlar bu tür bir işleme tabii tutulduklarında 1 - 2 saniye içinde yaşamını yitirirler.Hamam böceği birçok ismi vardır ve halk arasında farklı isimler ile anılırlar. Genel olarak hamam böceği; amerikan hamam böceği, börtü böcek, kara böcek, alman hamam böceği, oryantal hamam böceği, kalorifer böceği, kara fatma gibi türleri mevcut ve bu isimler bütün hamam böceği türleri için genel olarak da kullanılır.
Dünyanın her kıtasında yaşayan hamam böceğinin türü, rengi, boyu ve yapısı farklıdır. Dünya üzerinde yaşayan hamam böceğinin birçok türü bulunur ve dünya üzerinde bulunan hamam böceği türü yaklaşık 5000 kadardır. Bu türlerden bazıları aşağıdaki gibidir.
Hamam böceğinin vücudu üzerinde mükemmel algılayıcı sistem olan sonar ve radar sistemi vardır. Bu radar sistemi ile kendi yönlerini bulan hamam böcekleri aynı zamanda gıdaların yerini tespit ederler ve kendilerine gelen tehlikeleri algılayıp çarçabuk kaçarlar.
Bu radar sistemi sayesinde hamam böceğinin yaşadığı ortama gelen yabancıları o ortamında yaşayanlardan ayırt edebilirler.
Hamam böcekleri geceleri ve karanlık ortamlarda daha aktif olup beslenmelerini gece yaparlar. Hamamböceklerini (kalorifer böceğini) ev ortamında ve bodrumda gece daha çok görmemizin sebebi de budur. Gündüzleri pasif olan hamamböcekleri yaşam alanlarında kuytu bölgelerde, loş olan yerlerde, parke ve döşeme altlarında ve duvar yarık ve çatlaklarında dinlenirler. Hamam böceği günün birçok kısmı dinlenir ve günde takriben 16 – 18 saat kadar pasif olarak dinlenir ve uyurlar. Hamam böcekleri geceleri 6 saat kadar ortaya çıkıp gezinir ve beslenirler.
Hamam böcekleri (oryantal böceği) besin olarak ufak haşere, börtü böcek türlerini, pişmiş yemek ve aş, sebzeleri ve meyveleri ve ortalıkta buldukları her şeyi yiyerek beslenirler.
Hamam böcekleri beslenmesinde insan ve hayvan kanını kullanmaz. Bu bakımdan insanı ısırıp sokmazlar. İnsanları ısırmadığı için hamam böcekleri zararsız görünürler. Fakat hamam böceği (kalorifer böceği) görüntü olarak hiç istenmez ve insanı rahatsız eder yani tiksindirir. Hamam böceği insana birçok hastalık ve mikrop bulaştırdığı için çok tehlikelidir. Haşere gurubu içinde yani zararlı böcekler içinde insana en çok hastalık bulaştıran haşere hamam böceği ve türleridir.
Hamam böceği açıktaki besinleri ve yiyecekleri yediği zaman bu yiyeceklerimize salyalarını, dışkılarını, atıklarını ve yumurtalarını bırakırlar. Hamam böceği bu besinler ile birlikte bizlere birçok hastalık ve mikrop bulaştırır.
Hamam böceği her türlü besinin yanında insanların yemediği ve çok pis bulduğu gıdaları da besin olarak tükettir. Bu haşereler evimizdeki kâğıt, karton ve ürünlerini tükettiği gibi evdeki eşyalarımızı, mobilyalarımızı ve elbiselerimizi de kemirerek zarar verirler.
Alman hamam böceği veya hamam böceği türleri ile insana bulaşan başlıca hastalıklar aşağıdaki gibidir:
1 - Hepatit virüsünü
2 - Dizanteri mikrobunu
3 - Gıda zehirlenmelerinin
4 - Pnomoni
5 - Atrax hastalığı mikrobu
6 - Grip mikrobunu
7 - Verem mikrobunu
8 - Mantar hastalığı mikrobu
9 - Alerjik hastalıklar
10 - Astım mikrobu…vb gibi birçok hastalığı insana bulaştıran haşare hamam böcekleridir.
Hamam böcekleri açlığa ve susuzluğa uzun zaman dayanabilen hayvanlardır. Hamam böceği (karafatma) ve türleri hiçbir şey yemeden aç olarak 40 – 45 gün kadar yaşarlar. Fakat hamam böceği susuz olarak sadece 7 gün kadar yaşayabilir. Hamam böcekleri (oryantal böceği, kara Fatma, alman hamam böceği) çok çabuk üreyen ve her fırsat bulduğunda yaşama ortamına yumurta bırakan haşerelerdir. Hamam böcekleri üremek ve çoğalmak için bazen ömürleri boyunca 1 kez çiftleşir bazen de 1 den fazla çiftleşir. Hamam böceği ve türleri çoğu zaman bir defa çiftleştikten sonra bu ömürleri boyu kendilerine yeter bu çiftleşme ile aynı yıl içinde 4 -5 kez yumurta bırakırlar. Hamam böceği her yumurtlama döneminde bıraktığında yumurta sayısı 350 ile 400 kadar olur.
Hamam böceği yaşadığı yerde yumurtasını kenar kuytu bölgelere, zarar görmeyeceği taş diplerine bırakır evlerde ise çatı, bodrum, mutfak lavabosu altlarına, ev çatlaklarına, duvar yarıklarına, parke diplerine, Pis su akarlarına yumurtalarını bırakırlar. Hamam böceği ortamına bıraktığı yumurtası ortamın sıcaklığına bağlı olarak yaklaşık 2 – 3 hafta içinde açılır ve yumurtalar larvalaşır.
Hamam böceği ( kara Fatma ) ve türlerinin genel olarak ömrü takriben 1,5 ile 2,5 yıl kadar yaşarlar. Hamam böceklerinin herhangi bir organı kopsa veya kafaları ezilse ve hatta koparılsa dahi bedenleri 1 hafta kadar yaşayabilirler. Kafaları kopan hamam böcekleri normal yaşamına devam ederler ve etrafına yumurta bırakarak çoğalabilirler. Hamamböceği daha genç görünmek için kendi kabuğunu yılda birkaç kez değiştirir. Kabuğu değişen bu hamam böcekleri daha genç ve dinamik olurlar.
Hamam böceğinin halk arasında farklı isimleri vardır. Bu isimlerin başımda şunlar gelir:
Kalorifer böceği
Amerikan hamam böceği
Börtü böcekler
Siyah böcekler
Kara böcekler
Hamam böceği
Oryantal böceği
Alman kalorifer böceği
Kara Fatma gibi isimler ile anılırlar.
HAMAM BÖCEĞİ İLAÇLAMA VE HAMAM BÖCEĞİ İLE MÜCADELE
Hamam böcekleri ve türleri ilaçlamasında kullanılan ilaçlar farklı olabilmektedir. Hamam böceği ilaçlaması için jel ve tarzı ilaçlar kullanılabileceği gibi aynı zamanda hamam böceği ve türleri için yapılan ilaçlamada sıvı ilaçlarda kullanılabilir. Hamam böceği çok sayıda yumurta bıraktığı için çabuk üreyen ve çok fazla sayıda çoğalan bir böcek türüdür.
Hamam böceği ilaçlamasında ve böcek ile mücadelede kesinlikle ferdi olarak yapılan müdahale kesinlikle sonuç vermez.
Bu bakımdan hamam böceği ve diğer haşere ile mücadelede mutlaka yasal ilaçlama şirketleri ile çalışın ve haşere ilaçlaması için bu ilaçlama firmalarından bilgi alın ve ilaçlama isteyin. Hamam böceği ve diğer böcek türleri için mutlaka periyodik şeklinde ilaçlama yapılmalı. Çünkü ilk ilaçlamada evdeki bütün böcek ve haşereleri öldürmek mümkündür. Fakat hamam böceği yumurtaları ve haşere yumurtası çok sağlam bir kabuğa sahip olduğu için dünyanın hiçbir ilacı kesinlikle etki etmez. Hamam böceği yumurtaları ve diğer haşere yumurtaları yaklaşık olarak 15 – 20 gün sonra açılır ve yavrular yumurtadan çıkar. Bu haşere için mutlaka 2. ilaçlama yapılmalı. Hamam böceği ve haşere yumurtaları açıldıktan sonra ilaçlama takriben 20 gün içinde yapılmalı. İlaçlama firmaları ilaçlama konusunda uzman olmalı ilaçlama eğitimini çok iyi bilmeli. İlaçlama şirketlerinde çalışan personel mutlaka konusunda uzman olması gerekir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder