22 Eylül 2011 Perşembe

Erişte nasıl hazırlanır ?


Makarna türü gıda maddeleri en pratik şekilde pişirilip sofraya konulabilen gıdalar arasında yer alır. Ancak hazır gıdaların güvenilir olup olmadığına dair tartışmalar sürekli olarak gündemde. Bu tartışmaların oluşturduğu güvensizlik ev yapımı gıdalara olan ilgiyi artırdı.
Erişte, hem pişirilmesi pratik olan, hem de evde yapılması kolay olan gıdalardan biri. Yaz sonlarına yaklaşmaya başladığımız bu günler; erişte, salça, reçel, turşu vb. gıdaların yapılma vaktinin de geldiğini haber veriyor.

Aşağıda evde erişte yapımı tarifini veriyoruz:
Ev yapımı erişte
Malzemeler: 5 bardak un, 1 bardak süt, yarım bardak su, 1/3 bardak zeytinyağı, 3 yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı: Unu büyükçe bir kaba koyun, ortasını havuz şekline getirerek yumurtaları, sütü, suyu, zeytinyağını ve tuzu bu havuza boşaltın. Havuzdakı sıvıyı unla birlikte yavaş yavaş yoğurun. Hamur biraz sert, ele yapışmayacak kıvamda olmalı. Eğer cıvık kalırsa biraz daha un eklenebilir. Hamuru 4 parçaya ayırıp bezeler haline getirin ve yarım saat kadar bekletin.
Ardından, açma tahtası ya da düz, temiz bir zeminin üzerine un serperek bezeleri merdane ya da oklavayla biraz kalın ve küçük bir yufka şeklinde, her iki tarafını da unlayarak açın. Yaklaşık 1-2 mm. kalınlığındaki yufkaları temiz bir yerde üzerine örtü örterek 7-8 saat kadar kurumaya bırakın. Yufkalar tamamen kuru hale gelmeden alın, üst üste koyarak yaklaşık 5 cm. kalınlığında şeritler halinde kesin. Daha sonra şeritlerden birkaç tanesini üst üste getirerek, yaklaşık 5 cm uzunluğunda 2 mm. kalınlığında erişteler halinde kesin. (İsterseniz eriştelerin kalınlığını zevkinize göre ayarlayıp daha kalın ya da daha ince tutabilirsiniz.)
Kıyılmış erişteleri temiz, pamuklu bir bez üzerine yayın, üzerine tülbent örterek açık bir alanda, gölgede kurutun. (Erişteleri kurutacak uygun yeriniz yoksa düşük ısıdaki fırında kısa bir süre ısıtarak da kurutabilirsiniz.) Kuruyan erişteleri kuru ve serin bir yerde bez torbalarda ya da cam kavanozlarda buzdolabında saklayabilirsiniz.
Burada verdiğimiz ölçüler yaklaşık 10 porsiyonluk erişte çıkartacaktır. Bir kez yapıp tecrübe kazandıktan sonra ölçeğinizi büyüterek daha fazla miktarlarda erişte yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder