31 Mayıs 2011 Salı

Ayak Kokusu Nedenleri :



Ayak kokusunun ana nedeni brevibakterileri (Brevibacteria,Maya bakterileri) olarak düşünülmektedir. Bu bakteriler ayak üzerindeki, özellikle parmak aralarında  ve taban üzerinde oluşmuş, ölmüş deriyi sindirirerek sülfür kokusuna sahip amino asit, metiyonin, metanetiyole (amino acid, methionine ve methanethiol ) dönüştürürler. Brevibakterileri aynı zamanda Limburger, Bel Paese, Port du Salut ve Muenster gibi peynir çeşitlerinin karekteristik keskin kokulu (keskin ekşi kokusu) gibi nahoş kokuları vermektedir. Buna ek olarak propiyonik asit (propanoic acid) aynı zamanda ayak ter örneklerinde bulunmuştur.

Bu asit  propiyonik bakterileri tarafından amino asitlerin parçalanma ürünüdür. Propiyonik asid, kimyasal yapı olarak ve koku karekteristik özelliği gibi fiziksel özellikleri yönüyle asedik aside benzerdir. Buda ayak kokularını çoğu kişiler tarafından sirke kokusuna benzetmelerini açıklamaktadır.

İzovalerik asit (isovaleric acid)3-methyl butanoic asid Staphylococcus epidermidis bakterisinin faaliyetleri sonucu olarak ayak kokusunun diğer kaynağıdır. Bu bakteri bazı peynir tiplerinde mevcuttur.

En eski ayak deodorantlar arasında allspice (yeni bahar bitkisi) gibi aromatik bitkiler vardı. 19 yy da Rus askerleri botlarına koruma için yerleştirirlerdi. Pudra ve aktifleşmiş odun kömürünün çoğu tipleri Odor Eaters gibi ayak kokusuyla mücadele etmek amacıyla geliştirilmiştir. Ayak kokusuyla mücadelelerde antimikrobiyal çorap, antimikrobiyal sprey ve diğer antimikrobiyal ürünler kullanılmaktadır.

İnsanlar büyüdükçe onların istenmeyen ayak kokusu ciddi rahatsızlıklar vermektedir. Bu nedenle batı ülkelerinde ayakkabılar günün büyük kısmında giyilir, çoğu insanlar ayakkabıları çıkarmaktan kaçmışlardır. Bu bir çelişkidir. Çünkü ayak terlemesini azaltmanın en etkili yolu ayakkabıları çıkarmaktır.

Farklı kültürlerde ayak kokusuna tepki farklıdır. Örneğin eve girişlerde ayakkabıların çıkarıldığı yerlerdeki ülkelerde ayak kokusu daha azdır.
 

Ayak Kokusu Tedavisi:

 
Ayak kokusunu çözmek için piyasada çeşitli kremler, spreyler, çoraplar bulunmaktadır. Tercihinize göre kullanabilir ve ayak kokusu sorununu çözebilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder