30 Mayıs 2011 Pazartesi

Kızartma Sonrası Atık Yağ Ne Yapılmalı ?

Kızartma ve yemek sonrası kalan yağlarınızı çöpe dökmeyin.

Bir litre kullanılmış yağ, 1 milyon litre içme suyunu yani 15 kişinin bir yıllık suyunu içilmez hale getiriyor. Kullanılmış bitkisel yağlar atık su kirliliğinin yüzde 25’ini oluşturuyor. Su giderlerinde ve kanalizasyon hatlarında deniz, göl ya da akarsulara ulaşan bitkisel atık yağlar, buralarda yaşayan canlı türlerine zarar veriyor. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği’ne göre belediyeler, bitkisel atık yağları evlerden de toplayacak. Atık yağ bidonları belli noktalara yerleştirilecek, apartmanlara dağıtılacak. Yağ biriktirmek için bu bidonları belediyelere başvurarak temin etmek mümkün. Biriktirilen yağlar ise biyodizele dönüştürülecek. Biodizel, soya yağı, kanola yağı gibi bitkisel yağlar ile kullanılmış bitkisel ve hayvansal yağlardan elde edilen ve dizel motorlarda kullanılan bir yakıt. Alternatif Enerji ve Biyodizel Üreticileri Birliği Derneği’nin hazırladığı atikbitkiselyag.com adresinden Türkiye’deki atık yağ hareketlerini takip etmek mümkün. Sitede kimin kime kaç litre bitkisel yağ verdiği, lisanslı araçla hangi ADR ehliyetli şoförün taşıdığı, nerede depolandığı, hangi tesiste biyodizele çevrildiğinin izleneceğini, ayrıca, hangi kent ve ilçede günde ne kadar atık yağ depolandığı çalışmalarının da görülebiliyor.

Bidon, şişe gibi araçlarla atık yağınızı en az 5 litre biriktirdikten sonra, 444 28 45 numaralı Alo Atık Hattı’nı arayıp kapınıza kadar gelen görevliye yağınızı teslim edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder