30 Mayıs 2011 Pazartesi

Çocuk ve Bebek Odası için İpuçları


Çocuk ve bebek odası için ipuçları       Bebeğiniz için her şeyin mükemmel olmasını istiyorsanız, odasını döşerken ayrı bir özen gösterin. Örneğin yatağını ahşap gibi doğal ürünlerden seçin, odada loş aydınlatmalar kullanın, mobilyaların yuvarlak hatlı olmasına dikkat edin!

      Renksiz ortam sıkıntıya sokabilir Her anne-baba çocuğu için her şeyin en güzelini ister. Özellikle de odasını hazırlarken, sağlığını tehdit etmeyecek, doğal bir ortamda büyümesini sağlayacak seçimler yapar.

      Bebek için doğru bir oda planlaması nasıl yapılmalı?       Mobilya siparişi verilmeden önce anne odada zaman geçirmeli, günün farklı saatlerinde, odada ışık farklılıklarını gözlemlemelidir. Çünkü yerleşimde ışık faktörü, eşyaların konumu kadar önemlidir.

      Ayrıca karyola, annenin kapıdan baktığında bebeğini kolayca görebileceği şekilde, cereyan yapan ve izolasyonsuz evlerde pencereye bitişik duvarlardan uzağa konulmalıdır.

      Çok katlı evlerde bebek odası ayrımı nasıl yapılmalı?       Çok katlı evlerde bebek odalarının ebeveyn katında olması, ebeveynin bebeğe müdahalesinde hız ve kolaylık sağlaması bakımından önemlidir.

      Ayrıca anne- babanın bebekle geçireceği zamanın yoğunluğu göz önünde tutulursa, odaların aynı katta bulunması onların rahatı açısından da uygundur.

      Birden fazla çocuk paylaşacaksa oda nasıl planlanmalı?       Çocuklar arasındaki yaş farkı mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Farklı yaşlar, farklı ilgi alanları ve farklı ihtiyaçlar demektir.

      Yaşları yakın olan çocuklarda, paylaşmayı ve birlikte vakit geçirmeyi öğrenecekleri, yaratıcılıklarını arttıracakları ortak oyun alanları yaratılmalıdır.

YUVARLAK HATLAR       Bebek odasında olması gereken eşyalar nelerdir?       Bebek odasında olması gereken temel eşyalar arasında; bebek karyolası, yatak, alt değiştirme ünitesi, dolap, tavan aydınlatması, gece kullanılmak üzere bir abajur veya gece lambası, tam karanlık sağlayacak bir perde, oyuncak kutuları ve rafları, emzirme koltuğu sayılabilir.

      Bebek yatak ve karyola seçimi nasıl yapılmalıdır?       Bebek yatağında doğal malzemeler tercih edilmeli, yatağın tüm bölümlerinde yuvarlak hatlar kullanılmalıdır. Karyola butonları bebeğin ulaşamayacağı noktalara yerleştirilmeli, karyola yanlarındaki parmaklıklarda optimum ölçülere uyulmalıdır.

      Ve ayrıca annenin rahatı açısından kademeli yataklar tercih edilmelidir. Yataklarda ise antibakteriyel ve ortopedik yataklar, yatağın nefes alma ve bakteri barındırmama özelliğinden dolayı yararlıdır.

RENKSİZ ORTAM SIKINTIYA SOKABİLİR       Aydınlatma elemanlarında nelere dikkat edilmeli?       Bebekler daha fazla uykuya ihtiyaç duyduklarından; direkt yüzüne vurmayan, loş aydınlatmalar kullanılması doğru olur. Bebeği kolay izleyebileceğiniz aydınlatmalar (abajur) pratik ve yararlıdır.

      Odada kullanılacak renklerde nelere dikkat edilmeli?       Çocuk ve bebek odalarında renk düzeni çok önemlidir. Fazla renkli bir ortam huzursuzluğa ve yorgunluğa neden olabilir, dikkati dağıtabilir. Renksiz ortam ise çocuğa sıkıntı verebilir.

      Bunun için mobilyalardan başlayarak, duvar kağıdı, boya ve aksesuvarlar dingin, uyumlu ve birbirine kontrast bir şekilde ayarlanmalı ve uygulanmalıdır. Her biri birbirini tamamlamalı ve uyumlu olmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder