31 Mayıs 2011 Salı

Kolay Ütü Nasıl Yapılır ?

Ütü yapmanın incelikleri

Bir gömlek ya da elbisenin önce yakalarını, manşetlerini, fırfırlarını, kollarını ütüleyin, sonra bedenini, böylece diğer zaman kaybettirici işlerle uğraşırken tekrar kırışmazlar.

Ütü yapmadan önce, her bir parçayı çekip düzeltin.
Ütü masasının yakınında hem ütülenmiş hem ütülenmemiş eşyalar için yer ayarlayın, böylece gidip gelerek vakit kaybetmezsiniz.

Ütüleme: Başlangıç
Ütü masasını uygun yükseklikte kurun. İster oturun, ister ayakta durun, avuçlarınızı masaya dirseklerinizi ya da sırtınızı bükmeden koyabilmelisiniz. Sıcaklığı doğru ayarlayın. İmalatçıların önerileri için etiketlere bakın. Karışık dokular için, sıcaklığı doku içinde kullanılan en çok malzemeye göre ayarlayın.
Uygun hareket ve çalışma biçimini kullanın. Ortadan başlayıp dışa doğru çalışın. Sertçe bastırmaya gerek yoktur, özellikle buhar kullanırken çünkü işi yapan buharın gücüdür, ağırlık değil.
Ütü yaparken bir düzen oluşturun: önce yakayı ütüleyin, sonra manşetleri ve kolları, sonra arka düğme sırasını (önce arkasını), arkayı, önü ve omuzları.
Bazı dokumalara dikkat edin. Bütün ipeklileri tersinden ütüleyin. İşlenmiş ipekler hafif nemliyken ütülenmeli, ama spreylenmemeli, çünkü lekeler oluşabilir; ham ipekler kuruyken ütülenmeli. Kadife, akrilik, fitilli kadife, işlemeli parçalar ve sentetik deriler de tersinden ütülenmeli. Ütü masasının üstüne temiz bir örtü ya da çarşaf koyarak parlamalarını önleyin.
Gömlek ütülemek
Her zaman yukarı aşağı ütülemeyi unutmayın, çünkü dairesel hareketler malzemeye hasar verebilir.
1. Yaka: Yakanın alt bölümünden başlayarak, uçlarına doğru çalışıp sonra ortaya geri dönün.
2. Omuz boyun bölgesi: Boyun bölgesini, ütünün dar ucu üzerine geçirerek düzleştirin ve omuzdan arka bölümün ortasına doğru ütüleyin. Diğer tarafta bu işlemi tekrar edin.
3. Manşetler: Önce iç bölümü, sonra dış bölümü ütüleyin.
4. Kollar: Her kolu, manşet açıklığından başlayarak ütüleyin, sonra arka bölümünü.
5. Beden: Gömlek bedenini, önün bir bölümünü, sonra diğerine devam ederek ütüleyin.
6. Yaka: Bütün gömlek ütülendikten sonra, yakanın üst bölümüne bir kez daha bastırın

Pantolon ütülemek
Pantolon ütülemek, aşağıdaki adımlar izlenirse daha kolay olabilir:
1. Cepler: Cepleri ütü masasına yerleştirin ve ütüleyin.
2. Bel bölümü: Bel bölümünü alın ve ütü masasına geçirin. Sonra pantolonların üst bölümü ütüleyerek, giysiyi kendinizden uzaklaştırarak döndürün.
3. Bacaklar (iç): Pantalonları düz masaya yerleştirin, bacaklar üstüste. Şimdi iç dikişleri her bir bacağa karşılık gelecek biçimde ayarlayın ve alt bacağın iç bölümü, üst bacağı yukarı katlayarak ütüleyin. Diğer taraf için, pantolunu çevirin ve aynı işlemi tekrarlayın. Bacaklar (dış): İç dikişleri birbirine uygun biçimde tutup, her bir bacağın dışını ütüleyin. Kat oluşturmak için buhar püskürtme özelliğini kullanın. İpucu: Pamuk ya da koyu renk dokumalara sık sık bastırmak parlamalarına neden olur. İstenmeyen parlaklıkları engellemek için, bir ütü bezi ya da eski bir mendil kullanın.

Fermuarlı giysi ütülemek
Aşağıdaki işlemler, fermuarlı giysileri ütülemeyi kolaylaştırır.
1. Önce giysinin fermuarını kapatın.
2. Ütünüzün ucuyla iç kanatlara bastırın.
3. Fermuarı açın ve çevreleyen kumaşı hafifçe ütüleyin.
4. Fermuarı kapatın ve kumaşın dışını ütüleyin.

Not: Plastik, naylon ya da polyester fermuarlarının dişlerini ütülemekten kaçının. Bu fermuarlar kolayca erirler.
ÜTÜLEME İLE İLGİLİ İPUÇLARI
Isı ve Buhar : Kumaşın buruşukluklarını, kırışıklıklarını buhar ve ısı uygulaması ile muntazam bir şekle dönüştürebilirsiniz.
Kırışıkları Azaltmak : Giysileri ütüledikten hemen sonra asın. Kolalı ütüleme yaparken önce kumaşın iç kısmına su püskürtün sonra kumaşın ütüden evvel her kısmının suyu emebilmesi için kumaşı elinizde toparlayın. Ütünün ısısını kontrol edin. Eğer kumaşa ütüyü temas ettirdiginizde cızırtı sesi cıkarıyorsa, ısıyı düşürmeniz gerekir.
Etkili ütüleme teknikleri : Dairesel hareketler kumaşın esnemesine sebep olacağı için bu tür hareketlerden sakının.İnatçı kırışıklıklar için uzunlamasına buharla ütüleyin.
Isı Ayarlaması : Dolabınızda pek çok tür kumaştan giysi bulunur.bunların herbirini farklı bir ısıyla ütülemek gerekir.
Sentetikliler ve ipek kumaşlar için, Düşük ve orta ısılar
Pamuklu ve ketenler için, Yüksek ısılar kullanın.
Yünlüler, Orta veya yüksek ısıda ütülenir.(parlamayı önlemek için ütü bezi kullaın.)
Giysi teknikleri: Eğer giysinizin astarı varsa,etiketini kontrol edin ve ayrı ayrı ütüleyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder